Guido Steenkiste

Ik woon en werk in Lembeke. Ik volgde schilderen en tekenen in de KunstAcademie Eeklo. 2011-2012 is gekenmerkt door twee series. Een serie over het boek Congo van David Van Reybroeck die ik tentoonstelde tijdens de Week van Amateurkunst 2012 en een serie graslandschappen gebaseerd op het uitzicht vanuit mijn atelier, een oude kantine van een verdwenen voetbalploeg. In 2013 werkte ik aan een nieuwe serie graslandschappen waarbij ik uitga van het werk van een oude moderne meester ( Motherwell, Matisse, Picasso, Mondriaan, Pollock, Malevitch ,Bacon en Thwombly ). Ik noem de serie ” Revision” het herzien, niet enkel van het schilderen maar ook van het kijken. Het gaat om herplaatsen in de tijd, over maskeren en laten herrijzen, vernietigen en confronteren. ” Mijn ingreep is verdoezelend, desacraliseert, herinnert, roept de vraag op wat het één met het ander te maken heeft.”
Lijnen worden vlakken, kleurvlakken die een nieuw beeld opleveren waarin de brutale toets de bovenhand neemt, de verf littekens achterlaat.
Daarnaast schilderde ik 24 kunstenaarskoppen en veranderde die subtiel met elementen uit portretten en advertenties uit tijschriften. Daardoor onstaat ontwrichting bij de kijker die zijn weg moet zoeken in mogelijke betekenissen. Een zoektocht in picturale schizofrenie.
In 2013 onderzocht ik de mogelijkheden van het bewerken van schilderijen met o.a. was waardoor de ontwrichting van de schilderijen nog indringender werd. Ook werkte ik aan portretten van politici en schilderde ik met elementen uit mijn tuin.
Drie jaar ben ik ook actief met driedimensionale beelden.
Dat wil niet zeggen dat ik het schilderen vaarwel heb gezegd.Enkele recente werken handelen over migratie/volksverhuizing. Het gaat erom een aantal gebeurtenissen, omstandigheden, gevoelens vorm te geven.
Daarbij denk ik aan oorlog, avontuur, dood, verdriet, heimwee, toekomst, verlaten, onbekende, zonder papieren, bootvluchtelingen, asielcentra, dakloos, grenzen… Veel om over na te denken en te zoeken naar een expressie ervan.
In 2015 schilderde ik ook monochrome landschappen en Cubaanse kamers. De landschappen zijn een in verschillende lagen opgebouwde monochromie. De kamers éénlagig en soms versterkt door een tweede, minimaal aangebrachte tweede kleur.

One thought on “Guido Steenkiste

 1. Luc >De Rijcke

  Dag Guido,

  ik vraag me af of je ooit les hebt gekregen van Patrick Ysebaert…
  Ik zat samen met Patrick in de norma Oostakker.
  Ik bezocht de catacomben in Palermo
  Ik was op de begrafenis van Patrick in Eeklo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *